1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

5 octombrie- Ziua mondială a educaţiei

Scris de  Administrator 05 Octombrie 2012 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(0 voturi)

"World Teacher’s Day" sau "Journee Mondiale" este sărbatorită în peste 200 de tări.

Ziua educatiei 2012 0001În România anilor 2012 asistăm la o decădere tot mai mare a statutul de profesor. Pe lângă faptul că sunt remuneraţi la limita subzistenţei, tot ei sunt acuzaţi de rezultatele slabe ale elevilor la examenele nationale. Grevele aproape anuale ale sindicatelor din învăţământ, aţâţate de comentariul presedintelui Traian Băsescu din 2011 conform căruia şcoala românească "produce idioti", au transformat mândria de a fi la catedră într-o ruşine. Meseria de dascăl atrage din ce in ce mai puţini tineri de la an la an. Învăţământul românesc se sprijină mai ales pe suplinitori, care sunt, de cele mai multe ori, slab pregătiţi pentru domeniul în care activează.

Istoria învăţământului românesc gratuit şi obligatoriu începe în vremea lui Cuza. "Legea Instrucţiunii Publice" din 1864 subliniază separarea şcolii de biserică şi constituirea unui învăţământ public de patru ani, gratuit şi obligatoriu pentru elevii între 7 şi 12 ani, fară diferenţe între sexe.  Este de notat faptul că România este printre primele state europene care promovează ideea alfabetizării maselor prin gratuitatea a 4 ani de educaţie, înaintea Italiei (1877), Franţei (1882) sau Angliei (1870).

Legea din 1864 este completată de legile date de Spiru Haret în privinţa îmbunătăţirii funcţionarii învăţământului secundar (1889) si universitar (1899). Acestea vor rămâne în vigoare până în perioada interbelică. Cea mai importantă măsură luată, care este în vigoare şi astăzi, este organizarea liceului pe secţiile de uman, real (şi clasic).

Ziua educatiei 2012 0002La început, necesarul de profesori a fost asigurat de cadre specializate în universitătile din străinătate. Odată cu dezvoltarea institutiilor de învătământ superior din ţară, ele vor furniza necesarul de oameni specializaţi. Învăţătorii erau recrutaţi dintre absolvenţii de şcoli primare şi gimnazii. Ulterior vor fi înfiintate instituţii speciale pentru instruirea lor.

După venirea comunismului, sistemul educaţional este din nou reformat. Comunistii acordă foarte mare atentie acestui domeniu, constienţi că o organizare bună, politică şi propagandistică, va asigura continuitatea ideilor noului regim. Cadrele didactice erau riguros selectate. Criteriile de selecţie nu se refereau doar la aptitudinile lor academice, ci şi la cele politice şi la "originile sănătoase". Învătământul este organizat asemănător cu sistemul militar. Regimul punea la cale o copilărie controlată, unde cel mai important rol îi revenea profesorului. De la cămaşa portocalie de şoim al patriei, la cravata roşie şi la UTC, mânaţi de comandanţii-instructori, cam aşa se rezumă jumatate de secol de educatie "roşie".

După anii '90 s-a încercat "fuga" de comunism, aproape fără a mai lua în calcul ce e bun si ce e rău din mai vechile principii. Treptat, s-a renunţat la ce dădea fond educaţiei. O marcă a uniformizării sociale din comunism a fost considerată uniforma şcolară. Au abolit-o aproape de tot. Ceva ani mai târziu, toţi sunt scandalizaţi de tinutele indecente în care se prezintă elevii la examenul de bacalaureat.

Ziua educatiei 2012 0003În 2009 şi în 2010, ziua de 5 octombrie a fost sărbătorită de sindicatele din învăţământ prin ample mişcări de stradă. Cereau, cum cer în ultimii 22 de ani, salarii mai mari şi adoptarea unei legi a educaţiei.Cu alte cuvinte, cereau ajutorul statului pentru marea responsabilitate pe care o au: asigurarea viitorului României.

Pentru 5 octombrie 2012 nu s-a anunţat niciun protest al profesorilor. Ziua va fi sărbătorită local, în şcoli, prin mici festivităţi.

Trecând cu vederea lista infinită a problemelor din educaţie, e o zi festivă! Să ne amintim, deci, de anii devenirii noastre, de dascălii care ne-au marcat existenţa si ne-au format ca oameni.

Astfel, astăzi 5 octombrie 2012, Staţiunea turistică Târgu-Ocna îşi felicită profesorii care ani la rând au pus piatra de temelie în educarea miilor de promoţii care au ieşit de pe băncile şcolilor târgocnene. Datorită lor....unii elevi au ajuns să atingă cele mai înalte culmi ale dorinţelor personale, ale carierei sau ale succesului...acolo unde tindem să ajungem cu toţii...În numele tuturor târgocnenilor doresc să vă mulţumesc pentru efortul şi răbdarea avută cu noi, să aveţi parte de multă sănătate şi să aveţi numai momente de fericire atunci când elevii dumneavoastră ajung....acolo unde şi-au dorit.

LA MULŢI ANI TUTUROR !

Ziua educatiei 2012 0004Ziua educatiei 2012 0005Ziua educatiei 2012 0006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima modificare la Marţi, 20 Noiembrie 2012 19:54
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic