1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Anunt publicitar 01

Casa de vanzare in Targu Ocna.
Suprafata: 100 mp locuibili si curte de 500 mp.
Plus 1500 mp (se poate vinde si pe parcele)
Locatia: Str. Poet Ion Gramada, nr.19 (aproape de Piscina cu apa sarata de langa Mina Salina)
Telefon de contact: 0737049318 sau 0734166754

Concursul Naţional de Rovere Exo-RO 2017 la Târgu-Ocna - 3 liceeni calificaţi la finala de robotică

Scris de  Administrator 04 Noiembrie 2017 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(1 Voteaza)

AstroRovers, de la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, înseamnă Marcel Negură, Ilinca Filoteanu şi Andrei Blănaru, coordonaţi de prof. Nicolae Debren. Cei trei liceeni s-au calificat în etapa finală a unui concurs naţional de robotică, organizat de Agenţia Spaţială Română (ROSA), competiţia propunându-şi să-i stimuleze pe elevi să proiecteze şi să construiască vehicule capabile să exploreze alte planete. 

Concursul Naţional de Rovere Exo-RO 2017 se va desfăşura în perioada 24-26 noiembrie, la Târgu Ocna, judeţul Bacău.

Ilinca FiloteanuProf. Nicolae Debren a specificat că ”echipa trebuie să construiască un robot de mici dimensiuni, numit rover, care să simuleze o explorare planetară şi care să îndeplinească mai multe misiuni. Roverul va explora mina din Târgu Ocna, având ca misiuni principale, obligatorii, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică, temperatura mediului înconjurător, presiunea) şi transmiterea de imagini. Misiunea secundară constă în măsurarea altor parametri, precum umiditatea aerului, prelevarea unor probe din sol, depistarea unor forme de viaţă etc.”.

Echipa a achiziţionat o parte din materiale (microcalculator Raspberry Pi, microcontroler Arduino), urmând să mai comande şi celelalte componente (scripeţi etc.). Echipa poate fi susţinută şi cu un „ Like”.

Alte opt echipe din ţară au ajuns în etapa finală a competiţiei de rovere Exo-RO, acestea având la dispoziţie perioada octombrie-noiembrie pentru a construi roverul propus, respectând toate fazele tipice ale unui proiect de robotică, de la proiectare până la testarea sistemului în final.

Din juriul care a selectat echipajele finaliste a făcut parte şi prof. ing. Gabriel Anastasiu (Câmpulung Moldovenesc), Consul al Spaţiului, colaborator ESERO România.

Organizatorii concursului spun că prin participarea la acest eveniment liceenii vor învăţa în mod practic şi se vor familiariza cu metodologia de cercetare ştiinţifică, îşi vor însuşi concepte noi, vor aprofunda sau consolida cunoştinţe de tehnologie şi programare, vor învăţa importanţa lucrului în echipă şi, nu în ultimul rând, îşi vor îmbunătăţi abilităţile de comunicare.

Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu arescopul de a trezi interesul acestora faţă de domeniul spaţial, de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale pentru tineri şi, nu în ultimul rând, de a încuraja viitorii oameni de ştiinţă.

Cele nouă echipe care vor concura în finală sunt:

Little Future Robots, Liceul Tehnologic Jimbolia, jud. Timiș
Highlander, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, București
Inspiration „Carmen Sylva” – ICS, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud, jud. Constanța
SpaceXplorers, Liceul Internațional de Informatică, București
Help-R, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanța, jud. Constanţa
AstroRovers, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava
Tezeus, Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab”, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Cosmic Dust Liceul Teoretic „Grigore Moisil” – CoderDojo Timișoara , jud. Timiș
AutoVortex, Clubul de Robotică Educațională AutoVortex România, București

Evaluarea echipelor se va face după următoarele criterii: valoarea educațională (20%), realizările tehnice (40%), lucrul în echipă și prezentarea proiectului (10%) și proba practică (traseul) (30%).

Proba practică are loc sâmbătă, 25 noiembrie, între orele 10:00 – 14:00, la Salina Târgu Ocna.

Prezentările finale și festivitatea de premiere au loc duminică, 26 noiembrie, între orele 10:00 – 12:00.

„Competiția Exo-RO promovează în rândul profesorilor și al elevilor inter- și trans-disciplinaritatea în abordarea proiectelor, un aspect foarte important pentru o mai bună pregătire a viitorilor oameni de știință”, a adăugat dna. Prof. Dr. Doina Capșa.

Aflat la cea de-a doua ediție, concursul Exo-RO este o acțiune organizată în contextul colaborării dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi Agenția Spațială Română (ROSA) în vederea utilizării conceptului de „spațiu cosmic” drept un context creativ pentru predarea și învățarea disciplinelor cuprinse în sfera STEM în instituțiile de învățământ preuniversitar din România.

Agenția Spațială Română (ROSA) este o instituție publică finanțată integral din venituri proprii, funcționând conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 și a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educației și Cercetării Științifice – Autoritatea Națională Pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.).

ROSA dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare. Totodată, Agenția este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research).

Fiecare echipa a pregătit un rover care trebuie să îndeplinească o misiune științifică principală ce constă în deplasarea telecomandată până la un punct fix și măsurarea parametrilor: presiunea atmosferică, temperatura mediului înconjurător, diferența de altitudine şi transmiterea de imagini către stația de bază. Departajarea echipelor se va face și prin felul în care este îndeplinită misiunea științifică secundară, definită de fiecare echipă în parte, ce le va testa îndemânarea și competența.

Sursa: Monitorul de Suceava

Concurs Rovere 0044

Ultima modificare la Duminică, 26 Noiembrie 2017 16:12
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner