1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Resfinţirea Bisericii Răducanu

Scris de  Administrator 14 Septembrie 2012 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(0 voturi)

Sarbatoarea vine dupa o perioada intensa de lucrari de restaurare, realizate incepind cu anul 1996 de preotul paroh Ion Vasile Pantîru, in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor. Acesta a demarat ample lucrari de conservare, respectiv restaurarea bisericii grav avariata de cutremurul din 1977 si aflata în pericol de prabusire, consolidare exterior si interior, refacerea arhitecturii (acoperis si fatada), refacerea catapetesmei, restaurarea picturii a mobilierului si a icoanelor. Tot duminica, la sfirsitul slujbei, va fi lansata si monografia „Buna Vestire, Raducanu, fosta Manastire Raducanu, 1694; 1763”).

Biserica Buna Vestire este situată în oraşul Târgu-Ocna, pe strada Răducanu, nr.6, numită şi Răducanu. A fost construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea de marele logofăt Ion Buhus şi un târgovet bogat „cu multe mori pe apa Slănicului” (după cum mărturiseşte o inscripţie în slavonă din 3 dec.1711 de pe o lespede de marmură din pridvorul bisericii).În 1763 marele logofat Radu Racovita, casatorit cu Maria Buhus, a refacut si împodobit, aproape integral, biserica si a reparat zidurile de împrejmuire. El se considera ctitorul acestei biserici, dupa cum spune textul pisaniei de la intrare. De-a lungul timpului, manastirea a trecut prin multe incercari, unele dramatice, începind cu 1821, cind a fost ocupata de un detasament de etersti si devastata de turci, apoi in 1864 în pericol de a deveni cazarma. În primul razboi mondial cladirile anexe au servit drept depozit de munitii si provizii. Între 1843 si 1853, biserica manastirii este reparata de arhimandritul Procopie, iar din 1890 devine biserica de mir, formind o parohie.

Biserica a fost pictata la 1763 si din nou la 1811, de zugravul Mihail Paninopol, prin osteneala arhimandritului Metelie. Devastata la 1821 de turci, pictura a fost refacuta in 1850, odata cu catapeteasma de o mare frumusete, din care se mai pastreaza doar o parte din icoane. De asemenea, de valoare deosebita este baldachinul de lemn de deasupra Sfintei Mese, scaunul arhieresc, amvonul si citeva obiecte de cult nedatate, dar foarte vechi.

Din cele doua clopote vechi ale bisericii, unul, ce se pastreaza, este turnat la Sfintul Munte Athos si are o inscriptie in limba greaca datata 10 nov. 1810, fiind expus în curtea bisericii. În pridvor, pe peretele din stinga intrarii in pronaos, se gaseste piatra funerara a arhimandritului Procopie (1851). În exterior, linga peretele sud-estic al bisericii se afla mormintul marelui om politic si scriitor Costache Negri (1812-1876).

Biserica poseda si un bogat fond de carte veche (mare parte preluat înca de la sfirsitul secolului al XIX-lea de Biblioteca Academiei). Cel ramas numara 53 carti vechi din care 38 carti romanesti si 15 grecesti (carti de cult, secolele XVIII –XIX). Se mai pastreaza incinta vechii minastiri cu zid de piatra de 5,20 metri înaltime, pe 3 laturi (E-N-V), prevazut cu metereze, un turn cu gang boltit, mare si un al doilea mai mic.

De asemenea, biserica mai pastreaza, din tezaurul spiritual sacru a fostei manastiri, particele din Sfinte Moaste ale unor sfinti importanti: Sfintul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, Sfintul Mucenic Trifon, Sfintul Mare Mucenic Mina si Sfinta Mucenita Paraschevi.

Sursa: Ziarul de Bacău

Sâmbătă, la ora 10:30, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, va fi adusă de la Catedrala arhiepiscopală din Roman racla în care se află părticele din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre şi veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva. De la ora 11:00 se vor oficia Agheazma mică şi Taina Sfântului Maslu, iar de la ora 18:00 se va sluji Vecernia unită cu Litia. Slujba de resfinţire va fi urmată de Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de IPS Ioan şi PS Ioachim Băcăuanul. După rostirea cuvântului de învăţătură, va avea loc lansarea monografiei „Biserica Buna Vestire, Răducanu, fosta Mănăstire Răducanu, 1694; 1763“. „Biserica noastră a trecut în ultimii ani prin ample lucrări de restaurare, conservare, consolidare şi de refacere a acoperişului. Au fost restaurate pictura, componentele artistice, mobilierul, s-a reabilitat incinta s.a. Din informaţiile pe care le avem, se pare că o astfel de reabilitare nu a mai avut loc de 150 de ani. Ani de-a rândul, bisericii noastre i s-a ţesut o haină nouă şi înfrumuseţată, refăcându-i-se frumuseţea de odinioară“, a spus pr. paroh Ioan Panţîru.

Sursa: Doxologia

Biserica „Buna Vestire“ - Răducanu din Târgu Ocna, Protopopiatul Oneşti, a fost resfinţită astăzi de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, în prezenţa a peste 3.000 de credincioşi. Din soborul de preoţi au mai făcut parte arhim. Timotei Aioanei, exarhul cultural al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale, ca delegat din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti. După citirea Sfintei Evanghelii, PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre Evanghelia din Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Preasfinţia Sa a făcut referire la valoarea sufletului, la Sfânta Cruce şi la evenimentul prilejuit de resfinţirea Bisericii „Buna Vestire“ - Răducanu. Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a subliniat că evenimentul de ieri a însemnat încununarea mai multor ani de muncă şi jertfă depuse la restaurarea lăcaşului de închinăciune - monument din sec. al XVII-lea. La finalul slujbei, arhim. Timotei Aioanei s-a referit la semnificaţia sfinţirii unei biserici şi la binecuvântarea pe care ierarhul o aduce prin slujba târnosirii. În continuare, pr. paroh Ioan Panţîru a prezentat o dare de seamă a lucrărilor care s-au realizat la Biserica „Buna Vestire“ - Răducanu din Târgu Ocna. Părintele paroh Ioan Panţîru a mulţumit apoi tuturor celor care au ajutat la reabilitarea lăcaşului de închinăciune, evidenţiind pe câţiva dintre principalii donatori şi susţinători ai lucrărilor. „Pentru noi, acest moment a însemnat încununarea eforturilor noastre de a reda Bisericii Răducanu strălucirea pe care a avut-o odinioară. A fost o mare binecuvântare şi un moment mult aşteptat atât de noi, slujitorii, cât şi de credincioşii din Târgu Ocna. Putem spune că a fost o mare sărbătoare a oraşului pentru că au venit foarte mulţi credincioşi“, a mărturisit pr. paroh Ioan Panţîru.

Distincţie din partea Patriarhului României

Pentru toată osteneala depusă în cei aproape 17 ani, pr. paroh Ioan Panţîru a primit din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul distincţia de iconom stavrofor. De asemenea, arhim. Timotei Aioanei a oferit părintelui paroh Ioan Panţîru, din partea Preafericitului Părinte Daniel, distincţia „Sanctus Stephanus Magnus“. „Ziua de astăzi a fost o mare sărbătoare în primul rând pentru Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, deoarece cu toţii ne-am îndreptat gândurile spre Târgu Ocna. Aceasta pentru că Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a fost prezent în mijlocul preoţilor şi credincioşilor din acest oraş. Biserica „Buna Vestire“ - Răducanu a fost resfinţită după aproape 17 ani de lucrări de restaurare şi reabilitare atât la exterior, cât şi în interior. A fost o zi de aleasă trăire duhovnicească pentru că s-a adus slavă lui Dumnezeu pentru toate realizările din ultimii ani. Această biserică a fost îmbrăcată într-o haină nouă, sfântă şi curată, întrucât acest sfânt lăcaş s-a degradat după cutremurul din 1977. S-a înlocuit în totalitate acoperişul şi s-a refăcut structura. Apoi a fost înnoit mobilierul, potrivit timpului în care a fost construită această biserică. S-a restaurat în întregime pictura, dar şi alte obiecte bisericeşti care se impuneau a fi reînnoite. Au fost prezenţi foarte mulţi credincioşi, mai ales că toţi preoţii din oraş au slujit în cadrul Sfintei Liturghii, dar şi oficialităţi centrale şi locale“, a relatat pr. protopop Constantin Alupei.

Biserică de parohie din 1890

Resfintirea Bisericii Raducanu 2012 0118Biserica „Buna Vestire“ situată în oraşul Târgu Ocna, numita şi Răducanu, a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea de marele logofăt Ion Buhuş şi de un târgoveţ bogat „cu multe mori pe apa Slănicului“ (după cum mărturiseşte o inscripţie în slavonă din 3 dec. 1711 de pe o lespede de marmură din pridvorul bisericii). Potrivit siteului Protoieriei Oneşti, până în 1863, la secularizarea averilor mănăstireşti a fost unificată administrativ cu fosta Mănăstire Precista de la Ocna (actuala Biserică Precista din Târgu Ocna). La 1 martie 1798, patriarhul Grigorie al V-lea confirmă existenţa „mânăstirii de la Ocna“ sau „Precista - Răducanu“ prin numărul mare de egumeni greci sau români confirmaţi, cât şi prin daniile acordate. De-a lungul timpului, mănăstirea a trecut prin multe încercări, unele dramatice, începând cu 1821, când a fost ocupată de un detaşament de eterişti şi devastată de turci, apoi în 1864, în pericol de a deveni cazarmă. În Primul Război Mondial clădirile anexe au servit drept depozit de muniţii şi provizii. Între 1843 şi 1853, biserica mănăstirii este reparată de arhim. Procopie, iar din 1890 devine biserică de mir, formând o parohie. Nu s-au mai făcut intervenţii majore şi reparaţii capitale până în 1996, când s-au demarat, de către preotul paroh Ion Panţîru, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor, ample lucrări de conservare şi restaurare a bisericii grav avariate de cutremurul din 1977 şi aflată în pericol de prăbuşire.

 
Fotografii de la eveniment aveţi AICI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima modificare la Marţi, 20 Noiembrie 2012 20:23
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic