1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Vernisajul expoziţiei pictorului Mihai Nechita Burculeţ pe 29 mai 2015

Scris de  Administrator 27 Mai 2015 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(1 Voteaza)

Târgocneanul Mihai Nechita-Burculet vă invită vineri, 29 mai, începând cu ora 17:00, la Galeriile Ioan Frunzetti (Fondul Plastic Bacău), unde are loc vernisajul expoziției pictorului. Pictorul Mihai Nechita-Burculet s-a născut la 05 Februarie 1949 în satul Sarca, judeţul Iaşi şi provine dintr-o familie de credincioşi ortodocsi. Este căsătorit, soţia sa a studiat conservatorul, au doi copii, o fiică şi un fiu. Familia Nechita-Burculeţ locuieşte la Târgu Ocna, judeţul Bacău.
Pictorul Mihai Nechita-Burculet arată încă din copilarie un mare interes faţă de peisajul şi natura înconjurătoare satului său natal, ale cărui culori şi forme se regăsesc în pictura lui de mai târziu. Marea sa şansă a fost întâlnirea cu pictorul Victor Mihailescu-Craiu, un peisagist excepţional. Acesta a fost primul şi cel mai important profesor şi mentor, cu care Mihai Nechita-Burculet a învăţat să descifreze secretele culorilor şi ale compoziţiei şi să iubească pictura.

Tehnica folosită este cea a picturii clasice, ulei pe pânză. Armonia compoziţională şi a culorii urmează regulile compozitiei clasice. Tablourile sale sunt lucrate foarte minuţios, atât din puntul de vedere al conceptului cât şi al tehnicii. El lucrează totul cu propriile mâini, inclusiv ramele tablourilor, acestea fiind parte componentă a lucrării. Pictorul a avut o perioadă în care îşi prepara singur chiar şi culorile şi anumite produse speciale pentru prepararea pânzelor după reţete vechi.

O scurtă definiţie a artei pictorului Mihai Nechita-Burculet - o combinaţie armonioasă de suprarealism, umor şi sentimente adânci.

Biografie

" Studiul de Arta Plastica la Academia de Arta din Iasi (1977)
" Studiul Istoriei Artelor la Academia de Arta "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti (1982)
" Profesori mentori: Dan Hatmanu, Dimitrie Gavrilean si Victor Mihailescu-Craiu
" Incepand cu 1977 activ ca profesor de desen si istoria artelor in orasul Tg. Ocna, judetul Bacau

Influente

Influentele in pictura lui Mihai Nechita-Burculet:
" Influente ale picturii universale - Bazele compozitiei si ale culorii din pictura secolelor 17 - 18: Scoala Spaniola (Velasquez, Zurbaran), Scoala Flamanda (Rembrandt), Scoala Olandeza (Vermeer)
" Cercetarea subconstientului: in arta secolului 20 - Salvador Dali, Rene Magritte, Victor Brauner, Tristan Tzara
" Influente ale picturii romanesti vizibile in elementele specifice romanesti in arta pictorilor Corneliu Baba, Victor Mihailescu-Craiu, Dan Hatmanu
" Influenta ortodoxismului: exista o legatura vizibila a pictorului Mihai Nechita-Burculet cu traditiile romanesti si credinta ortodoxa. Mihai Nechita-Burculet picteaza si icoane inspirate din iconografia bizantina.

Directii / Tendinte / Teme:

Pictura lui Mihai Nechita-Burculet se bazeaza pe elemente bizantine si traditionale romanesti si tinde catre universalitate. Majoritatea picturilor sunt suprarealiste create in tehnica realista. Picturile sale oglindesc imaginea absolut individuala a lumii lui inconjuratoare. Foarte multe picturi arata legatura cu satul sau natal prin peisaje, culori, case, dar si prin obiecte in diverse compozitii. O tema preferata este atitudinea umana dar si superficialitatea umana, ironia subtila, teatrul lumii noastre. Portretele prezinta personaje imaginare si unele foarte apropiate pictorului, din familie: mama, sotia, fiica, fiul, sau autoportrete in diferite atitudini, cum ar fi "Autoportretul la 80 de ani".

O parte importanta a muncii pictorului Mihai Nechita-Burculet este legata de credinta ortodoxa. El se preocupa nu numai cu pictura de icoane, dar si cu restaurarea unor obiecte de cult si a picturii bisericesti, atat tehnic cat mai ales din punctul de vedere al istoriei artei.

In afara de pictura, in sfera de preocupari ale artistului sunt si proiectele urbanistice-peisagistice si de restaurare a monumentelor istorice si de arta. A realizat si condus lucrarile de constructie a urmatoarelor proiecte:
- Monumentul detinutilor politici din Tg. Ocna, langa fostul penitenciar;
- Monumentul intrarii in orasul Tg. Ocna;
- Conceptul si realizarea proiectului de interior al Liceului Teoretic Tg. Ocna;
- Conceptul si realizarea proiectului de design al fatadelor exterioare al sediului firmei "Neon Wiesbauer" in Regensburg, Germania

Expozitii personale:

" 2004 Regensburg (Germania)
" 2004 Sittard (Olanda)
" 2002 Onesti
" 2001 Bucuresti
" 1996 Regensburg (Germania)
" 1991 Rixheim (Franta)
" 1989 Ploiesti
" 1988 Cluj
" 1987 Bacau
" 1979, 1983, 1995, 1999 Onesti
" 1975, 1977 Iasi
Expoziti de grup:
" 1976-2001 in Iasi, Bacau, Chisinau, Galati, Suceava, Bucuresti

Lucrarile pictorului se gasesc in colectii particulare in Franta, Germania, Olanda, Canada, Israel, Anglia si Romania.

Vă așteptăm cu drag.

Ultima modificare la Miercuri, 27 Mai 2015 16:23
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic