1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Vizita delegaţiei din Cricova-Chişinău la Târgu-Ocna

Scris de  Administrator 21 Noiembrie 2012 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(0 voturi)

Am fost deosebiţi de onoraţi de prezenţa Primarului din localitatea Cricova, domnul Guţan Valentin, fiind unul dintre cei mai longevivi primari independenti, un om ce  a devenit primar la vârsta de 28 de ani.Un OM ce pentru el valorează mai mult fapta decât vorba. Acesta a venit însoţit de consilierii din aparatul primăriei astfel :  Ursachi Mariana, Aghenii Igor, Domentiuc Ruslan, Borş Boris, Solomon Boris, Eremeico Nina, Volcinschi Valentina, Olărescu Angela, Racu Dumitru, Cazacu Viorica, Oloier Larisa, Postolachi Vladimir,  Smejana T,  Rotaru Nadejda, Tcaciuc Alexandru,  iar aici ţin să remarc frumuseţea femeilor moldovence. Dar să facem o scurtă prezentare.

 

Începând cu anul 1987 şi până azi, Valentin Guţan este deja a şaptea oară consecutiv primar în orăşelul Cricova, municipiul Chişinău. Primarul Valentin Guţan a spus  că a debutat ca primar la vârsta de 28 de ani şi deja de 24 ani ocupă această funcţie. La aceşti 24 de ani se vor mai adăuga încă patru ani în calitate de primar de Cricova, în urma scrutinului din 5 iunie. În tot acest răstimp, oamenii l-au apreciat pentru energia şi responsabilitatea cu care abordează problemele orăşelului. „În toţi aceşti ani, am acumulat experienţă, acum îmi este mai uşor decât aş fi început de la zero”, a declarat primarul.

Doar cuvinte de apreciere au găsit locuitorii oraşului Cricova pentru Valentin Guţan. Nadejda Rotaru, o locuitoare din Cricova, mărturiseşte că persoane care au revenit în oraş după o absenţă foarte îndelungată nu mai recunosc oraşul. Angela Bejan a spus că locuitorii Cricovei îl aleg pe Valentin Guţan fiindcă este „un om la locul lui” şi pentru faptul că e mereu deschis pentru toţi. De altfel, toţi cei solicitaţi, consideră că oraşul Cricova se deosebeşte mult de localităţile vecine prin modul cum arată. Boris Borş, consilier în cadrul primăriei Cricova, zice că Valentin Guţan a câştigat simpatia în primul rând datorită proiectelor care ţin de canalizare, asfaltare, amenajarea parcului. „Avem sistemul de salubrizare pus la punct. Avem maşini care se ocupă de transportarea deşeurilor. În afară de aceasta, nu fiecare oraş se poate lăuda cu străzi iluminate. Domnul primar are o vorbă: „Să fie în toată Moldova bine, dar la Cricova, cel mai bine!”. Consilierul Boris Borş a menţionat că deşi primarul, la sfârşitul mandatului anterior, nu ştia cu siguranţă dacă va fi sau nu ales iarăşi în fruntea administraţiei publice locale, acesta lucra de zor la implementarea unor proiecte din domeniul canalizării.

Astfel spus o să vă fac o prezentare a localităţii Cricova din Chişinău.

Cricova este un oraș din sectorul Rîșcani, municipiul Chișinău, Republica Moldova, situat la 11 km de Chișinău. Datorită galeriilor naturale de peste 120 km, majoritatea folosite pentru depozitarea vinului, Cricova este una dintre cele mai mari atracții turistice din Republica Moldova. Cricov este supranumită și orașul stropilor de soare.

Vizita delegatiei din Cracovia 0041Cricova se poate numi oraș din mai multe considerente. Pe parcusul istoriei sale, Cricova a dovedit să fie un oraș perspectiv. Pentru prima data a fost pomenit in letopisetele regale din 1692, reprezentând un sătuc cu 200 de familii. Printre primii gospodari ai acestor locuri au fost Vasile Vornic, Grigoaș Duga, Carpu Covrig, Petra și Toader, Lupul și Petru, aceștia având loturi mari de teren, chiaburi și membri executivi ai primăriei locale.

În ceea ce privește toponimul localitatii Cricova in tradiția locală există mai multe versiuni. Una fiind că Cricova a aparut de la cuvintul slavon cric "strigat", oamenii vorbeau că dacă strigi într-un capăt al stânei în celălalt, răsuna ecoul. Are dreptul la existență și o altă versiune, că la baza numelui ar sta numele unui vechi locuitor sau stăpân al satului: Cricovan sau Cricovici, în documente sub astfel de nume de familie a fost găsit un singur om, Petru Cricovici, scrib a lui Petru Rareș.

Din trecut până în prezent Cricova a fost supusă multor schimbări: majorarea populației, dezvoltarea social-economică, crizele economice și altele evenimente importante. Astăzi avem ocazia sa ne mândrim cu un loc atât de dezvoltat și cu nume mare. Suprafața e de 745 km patrati. Ultimul recesamânt din 2008 a arătat ca populația a crescut până la 15 000 de oameni. Cricova e plasat pe platforma Moldoveneasca 1000-2000 m, în valea râului Ichel. Aici se întâlnesc livezi, imaș, pădure, câmpii. Solul predominant e cernoziom humificat slab si cele levigate. Clima este temperat-continentală, verile sunt calde si uscate iar iernile reci și blânde. Aici sunt diferite instituții administrative ca școlii: școala rusă nr.77; liceul teoretic "A. Mateevici"; școala pentru tineret de Arte, grădinița nr.33; primărie, casa de cultură, farmacie, spital, alimentare, minereuri, combinate(3), etc.

Localitățile vecine sunt Porumbeni, Ciorescu, Măgdăcești, Hrușova. Cel mai mare atuu pe care localitatea Cricova îl are este producţia vinicolă. 

img 03Perla vinificatiei moldave "CRICOVA" S.A., reprezinta un complex subteran unic, cunoscut in intreaga lume pentru labirinturile sale imense si in special pentru vinurile sale excelente. Un tinut cu multiple podgorii si cu soare din belsug. Anume aici, in zona centrala a Moldovei, sub supravegherea prudenta a vinificatorilor se pastreaza vinurile excelente CRICOVA.

Beciurile de la Cricova sunt cu adevarat de neintrecut in lume. Sunt locul unde istoria, arheologia si arta vinificatiei unite intr-un intreg, au nascut un astfel de miracol ca galeriile subterane, care reprezinta un adevarat Oras Subteran. Prospecte, strazi, stradele... ce poarta denumiri fascinante: Cabernet, Dionis, Feteasca, Chardonnay, Sauvignon… Fiecarei strazi ii corespunde, astfel, numele vinului care se pastreaza in nisele adiacente.

Latimea galeriilor variaza intre 6 si 7,5 m, iar inaltimea este de 3-3,5 m. Adincimea la care sunt situate beciurile, in functie de relief, variaza de la 35 metri la intrare pina la 80 m.

Beciurile Cricova adapostesc o remarcabila colectie de vinuri, cu exemplare rare, care dau Oenotecii o valoare unica, reprezentind tezaurul pretios atit al combinatului, cit si al Republicii Moldova. Cel mai vechi vin este vinul rosu "Ierusalim de Pasti", produs intr-un singur lot in anul 1902.

Unicitatea Complexului Subteran este asigurata de cinci sali mari, spatioase si impunatoare, in care se impletesc elemente de arhitectura clasica cu detalii plastice de factura moderna si sunt impodobite cu vitralii, basoreliefuri, elemente decorative de mare rafinament, opere de arta si mobilier de valoare. Printre acestea se numara: "Sala Prezidentiala", "Sala Europeana", "Casa Mare", "Fundul Marii", "Sala cu Semineu".

img 05Aceste sali servesc drept loc de desfasurare a diverselor degustari nationale si internationale, precum si a intrunirilor la cel mai inalt nivel.

Combinatul “Cricova” mereu a fost si ramâne producatorul unor vinuri remarcabile, fabricate spre a va trezi imaginatia si a va aduce placere!

Combinatul de Vinuri "Cricova", considerat Perla vinificatiei Moldave, este renumit prin galeriile sale unice si in special pentru vinurile sale de exceptie, a fost infiintat in anul 1952. Anume in acest an hrubele de calcar din preajma orasului Cricova, din care istoric se extragea aceasta piatra de constructie, au fost transformate intr-o imensa unitate de producere si depozitare a vinului.

Fiind conceput ca un producator al vinurilor de elita in baza tehnologiilor clasice europene, C.V. "Cricova" a folosit ca fundal pentru ulterioara sa activitate conditiile prospere originale ale galeriilor sale, care se extind pe o lungime de peste 80 km - labirinturi cu o microclima unica. Aici, in decursul intregului an, temperatura ramine constanta – cca +12o +14oC, pe cand umiditatea relativa a aerului constituie cca 97-98%. Anume datorita acestor conditii naturale optime este posibila pastrarea si maturarea vinurilor de calitate superioara, precum si a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora.

Beciurile de la Cricova adapostesc si o remarcabila colectie de vinuri – Oenoteca Nationala. Exponate unicate, precum “Ierusalim de Pasti”, licoarea “Ian Beher” (recolta anului 1902), impreuna cu inca 158 de marci din Burgundia, Moselle, Tokaji, Rhein… formeaza tezaurul pretios atat al combinatului, cat si al Republicii Moldova, cuprinzand actualmente circa 1,3 milioane de sticle.

img 06La 30 iulie 1980 are loc punerea in functiune a fabricii de producere a vinurilor spumante in baza galeriilor de la Cricova. Numai aici se produc vinuri spumante in conformitate cu metoda clasica franceza, inventata de celebrul calugar Dom Perignon - "Methode Champenoise" prin fermentare secundara in sticla si maturare ulterioara cuvée in pozitie orizontala de cel putin 3 ani. Proiectul este realizat cu mare succes.

Destramarea in anul 1991 a U.R.S.S. a dus la distrugerea relatiilor economice constituite timp de decenii cu intreprinderile altor regiuni ale Uniunii Sovietice. Conducerea combinatului, in comun cu specialistii, cautau continuu metode de depasire a situatiei create. Politica adoptata in vederea constructiei si amenajarii continue a complexului a indreptatit toate asteptarile.

In anul 2002 combinatului de vinuri “Cricova”, pentru contributia sa la dezvoltarea economiei nationale, ii este decernat Ordinul Republicii si, ulterior, prin decretul prezidential, combinatul este declarat “obiect al patrimoniului cultural-national “.

In prezent se poate constata o tendinta ferma de sporire a volumului de productie fabricata, crescind constant si numarul medaliilor si diplomelor internationale acordate vinurilor de Cricova.

Compania dispune de utilajul modern, necesar pentru asigurarea procesului de productie, in conformitate cu ultimile standarduri nationale si internationale. Personalul intreprinderii este unul calificat, ce produce spumante si vinuri de cea mai inalta calitate. In pofida unei finantari mai mici, comparariv cu alte companii din sectoarele de producere, compania a reusit sa obtina un nivel tehnologic inaltat, similar producatorilor de vinuri din strainatate.

img 08Oenologii de la Cricova, pe baza istoriei si traditiilor vinificatiei moldave, creaza doar acele vinuri, care sunt demne de atentia consumatorului.

Conducerea si salariatii Combinatului privesc in viitor cu optimism. E cert ca faima C.V. "Cricova" S.A. este rodul profesionismului si, mai cu seama, a dragostei lor pentru vita de vie. In egala masura merita admiratie eminentii fondatori ai minunatei "Crame" din Moldova, precum si actualii slujitori devotati ai lui Bacchus, pe care ii asteapta inca multe realizari frumoase. Iar aceasta inseamna ca istoria Combinatului Cricova continua

Aşezarea geografică

Hotarele Primărei oraşului Cricova se mărginesc la sud-vest cu terenurile primăriei comunei Stăuceni, la nord-vest cu terenurile primăriei Paşcani, la est cu terenurile Primăriei comunei Ciorescu.

De unde provine denumirea?

Pentru prima dată localitatea Cricova a fost înregistrată la 31.07.1431 cu denumirea Vadul-Pietrei. Mai târziu, în calendarul geografic al lui Zamfir Arbore apare denumirea „Cricău", care cu timpul, s-a transformat în Cricova.

img 07Ce suprafaţă are unitatea administrativă- 765 hectare;

Ce populaţie are unitatea administrativă - 8785 cetăţeni;

Instituţii bugetare subordonate din teritoriu:

1.Şcoala nr.77 (162 elevi, 25 profesori),

2.Şcoala nr.78 (783 elevi, 56 profesori),

3.Şcoala de arte (320 elevi, 94 de profesori);

4.Grădiniţa de copii nr.33 (307 copii, 19 educatori),

5.Centrul de Sănătate Cricova (7 medici, 17 lucrători medicali).

În teritoriu mai sunt amplasate şi alte obiecte de menire social-culturală - o bibliotecă, o casă de cultură, 2 stadioane, 2 săli sportive, 1 baie, o farmacie, un oficiu poştal, 2 sucursale ale băncilor de economii;

Câţi agenţi economici sunt în teritoriu - 298 agenţi economci;

Care este mărimea bugetului local - în anul 2006 a constituit la partea de venituri 4922,1 mii lei, la partea de cheltuieli - 4922,1 mii lei, transferurile constituind 192,0 mii lei.

 Fotografii de la eveniment aveti AICI.

 

 

 

 

Delegaţia a fost întâmpinată de Primarul staţiunii turistice Târgu-Ocna, domnul Ştefan Şiloche, alături de membrii consiliului local. Delegaţia va avea în program vizitarea obiectivelor turistice din staţiunea turistică Târgu-Ocna, vizitarea Minei Salina plus întâlniri cu oameni de afaceri. În speranţa unei bune colaborări între Staţiunea turistică Târgu-Ocna şi localitatea Cricova din Chişinău, le urăm o şedere cât mai plăcută, şi asfel prin ceea ce vor vedea la noi să se reîntoarcă oricând cu plăcere. Bine aţi venit la noi !

Ultima modificare la Vineri, 23 Noiembrie 2012 20:08
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic