1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Ziua vânătorilor de munte la a X-a ediţie, marţi 03 noiembrie 2015

Scris de  Administrator 02 Noiembrie 2015 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(2 voturi)

Staţiunea turistică Târgu-Ocna, vă invită mâine, 03 noiembrie 2015, ora 11.00 să luați parte la cea de-a X-a ediție a manifestării "Ziua Vânătorilor de munte", organizată de către Autoritățile locale și Batalionul 22 "Cireșoaia" - Vânători de munte, din localitatea Sfântul Gheorghe, jud. Covasna. Evenimentul va fi susţinut de Fanfara Garnizoanei Bacău a Unităţii Militare 02015.

Acţiunea va avea loc în Piaţeta Primăriei după următorul program:

     ora 11.30 – Sosirea invitaţilor la Primăria oraşului Târgu-Ocna;

 

    ora 12.00 – Deschidere manifestare

 

                     – Trecerea în revistă a Gărzii de onoare;

 

                     – Intonarea Imnului de stat;

 

                     – Slujba religioasă;

 

                     – Alocuţiuni:  - Primarul oraşului Tg. Ocna;

 

                                             - profesori de istorie;

 

                                             - reprezentant al U.M.

 

                      -  Prezentarea onorului de către gardă;

 

                      -  Intonarea Imnului eroilor şi depunerea de coroane

 

                      -  Defilarea Gărzii de Onoare

 

                      -  Închiderea manifestării .

 

      ora  13.30 – Deplasare pentru depunere coroane  la Monumentul Eroilor din cartierul Poieni.

 

                La acţiune participă reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, instituţii de învăţământ, asociaţii a veteranilor de război,  rezervişti.

 

 

       Vă aşteptam cu drag!

În data de 03 noiembrie 2015 un număr de 90 de elevi ai Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna au participat la cea de a X-a ediție a manifestării ”Ziua Vânătorilor de Munte” organizată de către Primăria orașului Tîrgu Ocna și Batalionul 22 ”Cireșoaia” – Vânători de Munte din localitatea Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Evenimentul a fost susținut și de Fanfara Garnizoanei Bacău a Unității Militare 02015.
Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna a fost reprezentată de către comisar șef de penitenciare Gabriel LĂZĂRESCU, comisar șef de penitenciare Marius ȘOVA și comisar șef de penitenciare Virgil NECHITA.
După deschiderea festivității și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare a urmat intonarea Imnului de stat, slujba religioasă, alocuțiunile oficialităților, intonarea Imnului eroilor și depunerea de coroane în memoria Batalionului de Vânători de Munte pentru spiritul de sacrificiu și vitejie din Primul Război Mondial pe linia frontului desfășurată în zona Târgu Ocna-Cireșoaia-Coșna-Vrânceanu-Oituz.
Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare din care au făcut parte și elevii școlii.
Pentru noii elevi care au intrat acum în marea familie a lucrătorilor de penitenciare, participarea la această festivitate reprezintă omagiul și deplina lor recunoștință față de eroii noștri.

La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Scoala Militară de Schiori din Bucuresti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.

Această decizie se impunea cu strigentă deoarece, luptele duse de armata română în toamna anului 1916, au demonstrat fără putere de tăgadă că lipsa trupelor de vânători de munte a reprezentat un serios handicap pentru obtinerea sucesului în campanie. Din acea zi, în cazarma Regimentului 4 Rosiori Cotroceni - Bucuresti, au început să se adune viitorii vânători de munte, recrutati din întreaga armată

În primul război mondial, trupele de vânători de munte au participat la apărarea Moldovei cu Corpul Vânătorilor de Munte, care în funcție de misiuni, a avut în compunere 3-4 batalioane de vânători de munte si o companie de mitraliere. La 3 decembrie 1916, vânătorii de munte și-au început marșul pe jos spre garnizoana Târgu Neamt, au parcurs aproape 500 de km, și au ajuns la destinație la 3 ianuarie 1917, fiind întâmpinați cu bucurie de populația și de oficialitățile orașului. Pe 9 ianuarie 1917, printr-un alt Ordin al Marelui Cartier General român, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânătorilor de Munte, organizat pe 5 companii de pușcasi, 2 companii de mitraliere și o secție de transmisiuni.

În perioada ianuarie-iulie 1917, vânătorii de munte s-au instruit pentru ducerea luptei în teren muntos - împădurit.

Ordinul de luptă s-a primit în ziua de 8 august 1917. Sub comanda maiorului Virgil Bădulescu, Batalionul de Vânători de Munte a intrat în ziua de 11 august în luptele de la Ciresoaia si Cosna. Astfel a început botezul focului pentru vânătorii de munte, urmat de o victorie prestigioasă. În primul război mondial, vânătorii de munte si-au demonstrat vitejia si spiritul de sacrificiu la Târgu Ocna, Ciresoaia, Vrânceanu si Oituz. Concluziile dureroasei experiente a primului război mondial, au fost valorificate cu succes în perioada interbelică, acordându-se un mare interes pregătirii trupelor specializate pentru lupta în teren muntos-împădurit.

În anul 1923 s-au înfiintat primele două mari unităti de vânători de munte- D.1 V.M. la Brasov si D. 2 V.M. la Bistrita. Pozitia acestora în cadrul sistemului militar românesc s-a consolidat, s-au pus bazele instructiei la munte si s-au adoptat norme, reguli si principii privind lupta în munti.

În anul 1937 din cele două divizii de 3 munte s-au constituit Bg. 1,2 si 3 Mx. Munte, cărora li s-a alăturat Bg.4 Mx. Munte, înfiintată în anul 1939. Acoperirea frontierei de nord a României si participarea la cel de-al doilea război mondial în cele două campanii militare din est si din vest, a constituit examenul cel mai dur din întreaga istorie a trupelor de munte. Drumul lor a însemnat parcurgerea unui spatiu de peste 3000 de km. adâncime, din România până în Kuban si din Kuban până în Cehoslovacia. Spatiul parcurs a însemnat tranzitarea prin luptă a teritoriilor a 7 state, aflându-se permanent în primul esalon, acolo unde situatia era grea si uneori fără scăpare.

În al doilea război mondial, vânătorii de munte au participat atât pe frontul de Est cât si pe cel de Vest, cu CORPUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE, organizat pe 4 Divizii de Munte, fiecare organizată astfel: 6 B.V.M.; 2 B. SKI; 2 Dn. T.M.; 1 Dn. Ob. M.; 1 Cp. Trs.; 1 Esc. Călări; 1Cp. A.T.; 1 Cp. Pol. Mil.; 1 Cp. A.A. Al doilea război mondial încheiat la 12 mai 1945 a costat viata a 74.208 vînători de munte, ale căror morminte se găsesc presărate pe tot drumul de luptă, din nordul României, în Bucovina, Basarabia, Ucraina, Crimeea, Caucaz, Moldova, Transilvania, Ungaria si Cehoslovacia, dovedind lumii întregi că au fost trupe de elită ale Armatei Române.

După cel de-al doilea război mondial, a urmat o perioadă mult mai grea pentru vânătorii de munte, confruntarea cu un adversar mult mai puternic, "aliatul sovietic" care îsi propusese lichidarea acestor trupe de elită. În perioada 1946 - 1961, trupele de vânători de munte au fost restructurate, ajungându-se la 14 aprilie 1961, la desfiintarea si ultimei structuri de Vânători de Munte, Bg. 2 V.M. Însă, în anul 1964 la 14 octombrie, prin ordin al Ministerului Apărării Nationale s-a reînfiintat Bg. 2 V.M. În perioada 1964 - 1969 au mai fost înfiintate Bg. 1V.M., Bg. 4 V.M., Bg. 5 V.M., iar în perioada 1990 - 1991, Bg. 7 V.M. si Bg. 61 V.M. Fiecare brigadă de vânători de munte avea în structura sa câte: 2 - 3 B.V.M.; 1 Dn. T.M. sau obuziere; 1Cp. Cc.; 1 Cp. Ge.; 1 Cp. Trs.; 1 Cp. N.B.C. si o Bt. Art. A.A. - mixtă.

1. Misiunile ce le pot îndeplini

Având în vedere că 1/3 din teritoriul ROMÂNIEI este teren muntos - împădurit, batalioanele si brigăzile de vânători de munte sunt structuri militare specializate în ducerea actiunilor în teren muntos - împădurit, actionând în subordinea Corpului de armată de arme întrunite. Ele duc actiuni de luptă ofensive sau de apărare, atât independent, cât si-n cooperare cu alte trupe, în teren muntos - împădurit, greu accesibil, acolo unde celelalte arme nu pot actiona.

În apărare, structurile de vânători de munte pot actiona pentru:

-apărarea unei localităti montane sau grup de cabane;

-apărarea unor puncte obligate de trecere, trecători sau depresiuni intramontane;

-apărarea unor lucrări de artă (baraje hidrotehnice, viaducte, tunele, etc.)

De asemenea prin actiuni de hărtuire permanentă (pericole tip "comando") asupra inamicului ce duce actiuni ofensive în zona montană, îi poate fractiona dispozitivul , perturba logistica actiunilor si chiar îi creează o stare de nesigurantă în zona respectivă, ducând la scăderea gravă a moralului trupelor.

În lupta ofensivă, trupele de vânători de munte prin actiuni independente sau în cooperare cu celelalte trupe, pot:

-elibera localităti si grupuri de cabane;

-deschide trecători principale;

-cuceri noduri orografice si lucrări de artă;

-duce actiuni de hărtuire a inamicului în scopul fractionării dispozitivului său si scăderii moralului.

2. Înzestrare

Unitătile de vânători de munte sunt înzestrate cu armament si tehnică de luptă moderne, produse de industria militară de apărare românească, astfel:

-tehnică blindată: M.L.V.M.; M.L.I. - 84 SAU T.A.B. - 71 M.;

-armament de infanterie: Puscă automată 5,45 mm; Md. 1986; Puscă mitralieră md. 1964; Pistol mitralieră Md. 1963; Puscă semiautomată cu lunetă Md. 1964; Mitralieră de companie Md. 1966 si A.G.A.T. - 7;

-armament de artilerie: A.G. - 9; Tun 76 - M.; Ob. 98 M.; Ar. 82 mm; Ar.120 mm;

-mitraliere 145 MM PE m.l.v.m. si pe Mitr. A.A.;

-instalatie "MALIUTKA" pe M.L.I. - 84;

-statii de transmisiuni: R. 1030 si "PANTHER - 2000".

3. Cooperare militară internatională

În perioada 1995 - 2001, trupele de vânători de munte au desfăsurat exercitii de instruire în comun la nivel pl. - Cp., cu forte speciale din armatele următoarelor state: S.U.A., Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Franta si Italia, făcându-se un schimb util de cunostinte privind ducerea actiunilor de luptă în teren muntos - împădurit, procedeele tehnice de escaladare a masivilor muntosi cât si a salvării rănitilor din abrupturi montane.

Pentru misiuni PfP / NATO, avem 1 Cp. V.M. - S.A.R. de la B. 21 V.M., care poate executa la ordin misiuni de căutare si salvare a accidentatilor în zonele montane.

În urma procesului de restructurare, în anului 2001, trupele de vânători de munte se prezintă cu următoarele structuri: Bg. 61 V.M.; B. 28 V.M. / Bg. 230 I.M. si Scoala de Aplicatie pentru Vânători de Munte având în subordine Bz. 4 Instr V.M.

Pentru cei care nu pot veni, vor găsi imagini şi filmări din cadrul evenimentului, aici. Video în curând...!

Vanatorii de munte-Nometra84

 

 

 

Ultima modificare la Joi, 05 Noiembrie 2015 14:54
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic