1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

O diplomă pentru toată cariera - prof. Laetiţia Leonte

Scris de  Administrator 01 Septembrie 2015 Publicat in Personalităţi
Articol citit de 4475 persoane

S-a născut în 27 martie 1916, în satul Agighiol, com. Valea Nucarilor, jud. Tulcea, unde urmeaza scoala primara, mama sa, Maria Mitan, fiind invatatoare, tatal, agricultor, presedinte al Camerei agricole. La Tulcea, absolva Liceul “Principesa Ileana”, avandu - l ca profesor de religie pe preotul Alexandru Anghel de la biserica „Sf. Imparati” a orasului, iar ca profesoara de romana pe Mandita Caraman Grigorescu. In 1937 absolva Facultatea de Teologie si Facultatea de Filosofie - Litere din Cernauti. A impletit activitatea didactica cu cea de conferentiar la Universitatea de vara Nicolae Iorga de la Valenii de Munte, unde a sustinut cursuri si a prezentat informari personale in cadrul conferintelor pe tema Basarabia - Bucovina, la Sala Dalles din Bucuresti. A fost casatorita cu preotul Spiridon Leonte, care a slujit la Parohia Ortodoxa Ghimes - Faget (1951 - 1960), la biserica “Sf. Nicolae” din Viisoara, com. Targu - Trotus, jud. Bacau (1966-1979), bariton de exceptie, intemeietor si dirijor de cor. Prof. Laetitia Mitan Leonte s-a pensionat in 1979 si locuieste in Târgu-Ocna din 1965. A debutat in februarie 1935 in publicatia Viata adevarata, intemeiata de preotul Simion Vargolici la Sulina.

A colaborat la Cronica Romanului, Chemarea credintei, Lumea crestina, Biserica ortodoxa, Lumea credintei pentru copii, Sarea pamantului (Tg. Ocna), Flacara Moinestiului (Moinesti - Bacau), publicatiile tulcene Cuvant bun, Sfaturi duhovnicesti, la revistele Cum vorbim si Limba romana (Bucuresti, intre anii 1951-1960). In 30 septembrie 2010, prof. Laetitia Mitan Leonte, publicist si monograf, a fost invitata de Asociatia “Aegyssus” a Scriitorilor din judetul Tulcea la manifestarile culturale ale lunii, cu prilejul implinirii a 75 de ani de la debutul publicistic fiindu-i inmanata Diploma Jubiliara, dupa ce, in cursul diminetii, se intalnise cu elevii si cadrele didactice de la Seminarul Teologic Ortodox  “Sf. Ioan Casian”.

Una din cele patru fiice ale fam. pr. Spiridon si prof. Laetitia Leonte, Georgeta, casatorita in 1972 cu pictorul Mihai Nechita, a absolvit Conservatorul de Muzica "George Enescu" din Iasi (1974) si a functionat ca profesoara de muzica la Scoala Generala - Dofteana (1974 - 2002),  Liceul real-umanist din Targu Ocna, Scolile nr. 1, 2 si 3 din Slanic Moldova, Scolile nr. 3, 4 si 2 din Targu Ocna. S-a remarcat de-a lungul vietii profesionale ca dirijor al corurilor din institutiile de invatamant in care a functionat si al urmatoarelor coruri din judetul Bacau: Corul Cadrelor Didactice din comuna Dofteana, Corul Cadrelor Didactice si Corul Intreprinderii Balneare din Slanic Moldova, Corul tineretului, Corul veteranilor de razboi, Corul Cadrelor Didactice si Corul Bisericii “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Targu Ocna, Corul Bisericii “Sf. Nicolae” din satul Viisoara, com. Targu Trotus si Corala "TRIL". In anul 2006 devine dirijor secund la Corala "Armonia - Ion Cuntan", dirijor prim din ianuarie 2007.
In 27 martie 2011, Laetitia Mitan - Leonte a implinit venerabila varsta de 95 de ani.

Ne îngăduim hârjoana cu vorbele şi cifrele, de vreme ce azi admirabila dăscăliţă de română de pe Valea Trotuşului bifează avanpremiera centenarului. S-a născut în urmă cu 99 de ani, este la fel de comunicativă (a se citi nouă) ca acum vreo două decenii, când am cunoscut-o, adresându-ni-se nouă, celor de azi şi celor de mâine, cu limpezimea gândurilor şi cu smerenia simţirii proprii spiritelor alese. Până la cuvintele Domniei Sale, să le parcurgem pe cele ale admiratorilor ei.
„Lecţiile de viaţă sunt dure, dar poţi trece peste ele mai uşor dacă ai în preajmă un om ca Laetitia Leonte.“ (Lenţa Căuceanu)

„Este un mit al învăţământului din Ghimeş-Făget, unul dintre cei mai prodigioşi oameni de cultură din zonă.“ (Ana Buşilă)

„Apostolatul doamnei înseamnă cunoştinţe, răbdare şi mai ales multă dăruire. Ea a primit de la Dumnezeu puterea rugăciunii, înfăptuită pentru ea, pentru ai săi, pentru cunoscuţi şi prieteni care au avut nevoie de ocrotirea divină.“ (Pr. Dumitru Ciubotaru)

„Pentru neobositele lecţii-sfat, cu sau fără catalog, din clasă, din amfiteatru, din odaia sau din grădina casei din Târgu-Ocna, însufleţite de tihna şi de neodihna sfântă, pentru gândul şi sufletul-făclie care au luminat şi luminează credinţa mea şi a familiei mele în frumuseţea şi forţa feminităţii, în bunele rânduieli, în rostul statorniciei întru dăruire, vă mulţumesc, cu respectuoasă consideraţie.“ (Ecaterina Creţu)

„Interesul doamnei profesoare pentru istorie a dus-o la întâlnirile de la Vălenii de Munte ai lui Nicolae Iorga, ca să-şi facă auzit glasul. Ce vremuri! Când am păşit pe treptele Facultăţii de Teologie şi ale Mitropoliei din Cernăuţi, am găsit ceva din măreţia despre care vorbea Laetitia Leonte. Aici a studiat literatura, filosofia şi teologia, aici l-a cunoscut pe viitorul soţ. Infinită admiraţie!“ (Pr. Ştefan Curcuţă)

„Sunteţi – v-o spun din inimă – a doua mea mamă.“ (Virgil Gavrilaş)

„O figură luminoasă, care emană tinereţe în simţire şi cugetare!“ (Carmen Isop)

„Viaţa, căreia i-am fost fugari împreună sorţii, ne strigă catalogul. Nu voi chema îngeri, ci oamenii Trotuşului să vă proslăvească, doamnă profesoară a destinelor lor. Când mă zbat în blajine remuşcări despre micimea mea sufletească, despre păcatul şi prostia desprinse din viaţă, de mi-aţi fi fost dascăl, azi n-aş mai fi vorbit; aş fi fost o fiinţă preacurată. La această sărbătoare ce vă aparţine alături de bucuria noastră, arătaţi-ne nouă, celor ce amurgim prea devreme, cum să prefacem cuvântul în cântare de slavă. Să nu lăsăm uitării frumoasa apropiere de viaţă ce ne-aţi arătat-o!“ (Mircea Popovici)

Luni, 23 martie a.c., am obţinut de la sărbătorită – telefonic – reţeta desăvârşirii umane: „Respectul de sine, perseverenţa în a te autodepăşi zi de zi, rigoarea în autocontrol şi credinţa în Dumnezeu sunt stări care te ridică la calitatea de OM“. Aşadar, o viaţă – şi câtă viaţă! – nu e de ajuns pentru a ne împlini. Oricum, modelul Laetitiei (în latină, „bucurie“, dar şi „frumuseţe“) ne dă aripi.

Înainte, spre centenar!

Administraţia locală a staţiunii turistice Târgu-Ocna, va oferi în data de 3 septembrie 2015, diploma de Cetăţean de onoare al staţiunii.

Articole publicate in periodice tulcene :
Mioara Avram (1932-2004). In : Steaua Dobrogei, an 11, nr. 2 - 4 (42 - 44), 2009, p.282 - 285;  "Lumina din lumina". In : Lumina din lumina, an 3 , nr. 1 (4), mai 2010, p.7 - 8 ; Binecuvantate primaveri tulcene - evocari. In: Sfaturi duhovnicesti, serie noua, an 4, nr. 4 (31), aprilie 2010, p.5; nr. 5 (32), mai 2010, p.5 (partea a II-a); Putem fi fericiti !  In : Cuvant bun, an 7, nr. 5 (88), 2010, p.12 ; Povestiri morale - FAPTE BUNE. In : Lumina din lumina, an 3, nr.2 (V), decembrie 2010, p.36 - 37 .

Volume publicate:
Viata unei scoli tulcene: Liceul “Principesa Ileana” (1897 - 1948). Tulcea : Inedit, 1994  (in colaborare cu prof. Virginia Dima);
Ucenicul lui Iisus Hristos - indrumari metodice pentru predarea religiei in scoli. Bucuresti : Editura Crater, 1998 (editia a II-a, 2000).

Bibliografie:

  1.   Hogea, Axinia. Personalia. Dictionar bibliografic. Constanta : Ex Ponto,1998 ;
  2.   Laetitia Mitan-Leonte [interviu luat de prof. M. Marinache]. In: Steaua Dobrogei, an 11, nr.2 - 4 (42 - 44), 2009, p.198-203;
  3.   http://www.viisoaratrotus.ro/new_page_1.htm (Monografia satului Viisoara din comuna Targu - Trotus - Bacau de Florica Vleja)
  4.   http://www.armonia-ion-cuntan.ro/georgeta%20nichita.html (Asociatia Corala "Armonia - Ion Cuntan" din Onesti)
  5.   http://www.potirulviisoarei.ro/ro/istorice
  6.   http://www.protoieria-onesti.ro/tg_trotus_viiisoara.htm
  7.  Desteptarea
  8.  Tulcea Library

 

 

 

 
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic