1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Adrian Cimpu

Adrian Mihai Cimpu Adrian Mihai Cimpu este student în anul 3 la Planificare Teritorială, facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. În cadrul programului Erasmus, el desfăşoară un stagiu în GIS – (Geographic Information System) la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, departamentul de Planificare Teritorială în cadrul Universităţii Suleyman Demirel din Isparta. Tânărul student a relatat pentru Curierul de Iaşi impresiile pe care i le-a lăsat contactul cu un oraş legendar al Turciei, Isparta, în care s-a născut fostul preşedinte Suleyman Demirel.

“Ceea ce este într-adevăr de apreciat aici sunt unele lucruri pe care poate nu le întălnești în țări “ mai civilizate“. În primul rând, ospitalitatea, căldura oamenilor cu care te primesc sunt legendare. Cât am stat în autogară în așteptarea persoanelor de contact de aici, am fost întrebat într-o limbă care semăna cu araba și aducea puțin a chineză dacă îmi este foame sau sete. Primul meu instinct a fost să refuz, fiind obișnuit cu faptul că nimeni nu te ajută fără să dai ceva la schimb, dar pe parcursul șederii mele aici mi-am schimbat cu totul opinia. Oamenii îți sar în ajutor când vine vorba de orice, de la mers la spital până la umblat orașul în lung și în lat pentru a face rost de niste acte”, povesteşte Adrian prima luare de contact cu atmosfera din Isparta. „Oamenii sunt simpli, mâncarea e extraordinară, ceaiul negru fierbinte este mai popular ca apa rece în zilele în care temperaturile sar de 35 de grade, dar lor le merge bine. Contrastele sunt mari – vezi oriunde veșnicii pantaloni de stofă groasă cu camașă la bărbați și burka la femei, dar te și întâlnești cu veritabile parade ale modei”, completează tânărul tabloul local.

Ospitalitatea turcă

Surprinzător, deja obişnuita notorietate a lui Hagi în Turcia este urmată îndeaproape de cea a Innei, dar şi a Alexandrei Stan. “Turcii mai au un obicei foarte frumos de a întreba dacă Bucureştiul e tot una cu Budapesta sau dacă numele țării nu vine de la carte – roman. Apoi, pe partea de turism, pe partea de călătorie, Turcia este o țară ce iți poate oferi orice, aici totul fiind în principiu mai ieftin. În autobuze iți vine sa te descalți la intrare și te congelezi în 3 minute, pe străzi e mai curat ca în case iar din 5 in 5 metri ești ademenit de tonuri înalte care te învită in shawormerii ambulante exact ca pe faleza din Costinești”, descrie Adrian elementele de civilizaţie şi ospitalitate turcă. “Din punct de vedere academic, sunt însă puțin dezamăgit întrucât literatura turcofonă de specialitate nu prea ia contact cu literatura europeană sau cea americană, fapt ce îi trage puțin în jos și le îngustează puțin orizonturile, împlicit și mie ca student, care ar trebui să mă întorc cu un bagaj de cunoștințe mai bogat decât era înainte. Dar, pe ansamblu, experiența de aici a fost intensă și m-aș întoarce oricând cu drag în vacanță”, conchide Adrian.

Sursa: Curierul de IaşiLIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic