1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Biserica de lemn Sfântul Gheorghe Din dragoste pentru staţiune.

Scris de  Administrator 01 Martie 2010 Publicat in Turism
Articol citit de 4953 persoane

Ieromonahul Ioil şi alţi slujitori ai bisericii. Cele mai multe surse bibliografice indică însă 1761 ca an al construirii edificiului.Din alte consemnări rezultă că la 1870 s-au adăugat pridvorul şi clopotniţa, iar în anul 1895 s-au făcut din cărămidă  absindele laterală. Biserica a mai fost reparată în 1924. Iniţial, biserica a avut o formă dreptunghiulară, cu pronaosul poligonal şi absida altarului pentagonală, decroşată asimetric. Abia în 1895 se zidesc cele două abside laterală din cărămidă, iar în 1924 s-a închis cu scânduri pridvorul de pe latura de vest a bisericii şi s-a construit deasupra lui o clopotniţă pe patru laturi, cu acoperiş în formă de bulb.

 

     Pe temelia de piatră s-au aşezat "tălchile" şi bârnele de lemn care au fost "asamblate prin încrustarea acestora la capete". La 1924 s-au mărit şi înfrumuseţat ferestrele bisericii. Un brâu în torsadă, cioplit din bârne ce alcătuiesc cununa orizontală, înconjoară biserica, fiind dispus deasupra ferestrelor, la o înălţime de circa 2/3 de la bază. Acest brâu, în formă de frânghie, este sculptat în lemn de tisă şi este unul dintre cele mai frumoase elemente decorative întâlnite la bisericile de lemn din Moldova. În tinda bisericii se află scara care duce în clopotniţă. În pronaos se află un "cafastru" pentru cor, iar deasupra o boltă cu baza octogonală. Trecerea în naos se face printr-un perete în care este decupată o intrare în formă semicirculară.În anul 1924, pereţii din tencuială şi bolţile au fost păstrate, aşa încât interiorul bisericii aduce mai mult cu una de zid. Acoperişul iniţial din şindrilă, a fost acoperit cu tablă, în ape drepte fragmentate.
     150x120-images-stories-monumente-biserici-Braul Sfantul GheorgheBiserica păstrează un frumos iconostas, icoane din secolul XIX şi mobilierul din lemn reprezentat prin strane şi câteva sfeşnice sculptate în lemn. Dintre cărţile vechi care au aparţinut acestei biserici, purtând diverse însemnări, menţionăm: Cazania lui Varlaam (1643), Triodion de Râmnic (1761), Octoih de Râmnic (1776), Panahida de Iaşi (1807) şi altele.
 
Fragmente din Enciclopedia "Valea Trotuşului" de Prof. Corneliu Stoica

 

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic