Biserica Sfânta Varvara din mina Salina Din dragoste pentru staţiune.

Scris de  Administrator 20 Aprilie 2010 Publicat in Turism
Articol citit de 3775 persoane

     Biserica Sfanta Varvara a fost sfinţită la data de 4 decembrie 1992 şi este deschisă în fiecare zi a anului, între orele 07:00 si 17:00. Slujbele se oficiază aici doar în noaptea de înviere, de sărbatoarea hramului - Sfanta Varvara (4 decembrie), sau în situaţii speciale. Biserica Sfanta Varvara a rămas şi în prezent una dintre puţinele biserici din ţara noastra, construite în saline, şi singura din Europa, realizată aproape integral din sare şi amplasată la o adâncime de peste 200 de metri. Aproape întregul “mobilier“ al bisericii este lucrat în sarea muntelui. Astfel, aplicele pereţilor, marele candelabru, stranele, scaunul arhieresc şi alte obiecte de cult, fac un tot unitar cu locul în care sunt aşezate.

Biserica este destul de mare, puternic luminată, iar din interior nu lipseşte nici unul dintre elementele de arhitectură ortodoxă. Catapeteasma este alcătuită din 24 de icoane, una dintre ele reprezentând-o pe Sfânta Varvara, patroana spirituală şi ocrotitoarea minerilor. Dorind să aflu mai multe informaţii despre ocrotitoarea minerilor, am căutat pe internet şi am descoperit că “Sfânta Mare Muceniţă Varvara s-a născut în vremea împăratului Maximian (284-305) într-o cetate din Răsăritul Imperiului Bizantin. Tatăl ei, pe nume Diascor, păgân grec, avea mare grijă de fiica lui, din pricina frumuseţii trupeşti a acesteia, ţinând-o ascunsă într-un turn înalt. Aflând că a îmbrăţişat credinţa creştină şi neputând să o convingă să se lepede de Hristos, a ucis-o el însuşi în faţa mai marilor procinciei, în anul 306 după Hristos.Legenda spune că, întocmându-se de la locul în care săvârşise oribila crimă, păgânul tată a fost ucis de un trăsnet.”

     În tradiţia romano-catolica Sfânta Varvara (Barbară la catolici) este una din “cei paisprezece sfinţi ajutători”, alături de Sfântul Gheorghe, Sfântul Pantelimon, Sfânta Ecaterina, Sfânul Eustatie (aceştia fiind singurii sfinţi din acest grup de paisprezece care se regăsesc atât în ortodoxie, cât şi în romano-catolicism). Acest grup de sfinţi îşi are originea în secolul al XIV lea, când Europa a fost bântuită de ciuma bubonică, iar ajutorul acestor sfinţi a fost considerat deosebit de eficient. Deşi fiecare avea sărbătoarea lui separată, grupul celor paisprezece sfinţi ajutători a fost venerat pe 8 august, până în anul 1969, când această sărbătoare a fost abandonată.

 

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro

Ultimele articole scrise de Administrator

Articole asemanatoare (dupa cuvinte)

sus