1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Caporalul Constantin Muşat-erou legendar din primul război mondial 1916-1919 Din dragoste pentru staţiune.

Scris de  Administrator 20 Aprilie 2010 Publicat in Turism
Articol citit de 4126 persoane

Rănit uşor în primele lupte, a refuzat de câteva ori evacuarea în spatele frontului. La 16 dec. 1916, în timpul grelelor lupte de lângă Soveja, o schijă blestemată îl loveşte, iar ţandara de oţel încins sfârtecându-i braţul stâng. S-a trezit târziu pe patul de spital de campanie cu braţul stâng amputat din umăr.

     Internat după aceea în spitalul 272/103 din Iaşi, după zile grele de suferinţă s-a vindecat. La părăsirea spitalului, comisia medicală a propus reformarea. El s-a împotrivit acestei hotărâri şi a cerut să fie trimis din nou pe front, ca aruncător de grenade, punându-şi la dispoziţie, în luptele ce vor urma braţul sănătos care i-a mai rămas. Motivând că nu poate fi de folos celor de acasă.
     Pentru faptele sale de arme a fost avansat caporal şi citat la Marele Cartier General prin înalt ordin de zi nr. 32/12 feb. 1917, semnat de Regele Ferdinand, care consemnează următoarele: " Cu multă bărbăţie şi însufleţit de cele mai frumoase sentimente de dragoste de ţară, numitul soldat a stăruit să nu fie reformat şi să fie retrimis pe front ca aruncător de grenade având mâna dreaptă în bună stare. Cinste lui pentru pilda frumoasă ce dă camarazilor de arme".
     În august 1917, după 8 luni de la pierderea braţului, se găsea din nou cu regimentul 2 grăniceri pe frontul Oituzului, angajat în bătălia de la "Porţile Moldovei" pentru mult disputata cotă 789 Coşna, care era cheia câmpului de bătălie de la Oituz.
     În dimineaţa zilei de 13 august, în timpul unui contraatac, un plumb l-a surprins în avântul unei lansări cu braţul drept, care nu ostenea niciodată, gata să catapulteze para de foc şi fontă cât mai departe în rândurile vrăşmaşe.
Monumentul-Eroilor 42     Istoricul Constantin Kiriţescu, îi face următoarea caracterizare: " Ca să nu lase ţara fără serviciul singurului braţ care-i rămăsese, a murit la postul de mare cinste, pildă mişcătoare a datoriei către ţară, dincolo de marginile fixate şi de legile firii şi ale omului"
     Camarazii în viaşă, din regimentul 2 grăniceri, în anul 1923, au ridicat pe locul unde a căzut Constantin Muşat în 1917, crucea de piatră ce se află acum expusă lângă Monumentul Eroilor, fiind adusă de pe Coşna în 1976 şi inaugurată la 15 oct.1977. În locul ei a fost construit un alt monument. Tot din piatră şi instalat acolo în noiembrie 1977.
     Constantin Muşat a fost erou printre cei 14.000 de ostaşi română căzuţi în luptele din cadrul frontului Oituzului la Coşna, Măgura şi Cireşoaia.
Patria îţi va fi recunoscătoare.
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic