1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Casa Borisov Din dragoste pentru staţiune.

Scris de  Administrator 07 Iunie 2010 Publicat in Turism
Articol citit de 3494 persoane

În zona centrală, la întretăierea străzilor Farmaciei (astăzi 9 Mai) şi Căpitan Buşilă. Reşedinţă - locuintă a fostului primar Gheorghe Borisof, această casă, foarte frumoasă cu etaj era considerată în acea vreme, un adevarat „castel”. Acest Gheorghe Borisof fusese fiul lui Potop Bosisov, un negustor de peşte din Galaţi, care făcuse mulţi ani comerţ aici şi cumpărase multe terenuri.

 

Fiu adoptiv al unei localnice, a făcut studiu superior şi a condus cu pricepere afacerile moştenite, devenind unul dintre cei mai bogaţi oameni din oraş. A fost de câteva ori primarul oraşului din partea conservatorilor. În anul 1890 construieşte această casă, cu 27 camere şi pivniţă. Casa, concepută de un arhitect austriac a avut iniţial pictură şi ornamente deosebite iar în curte era un chioşc de vară.

După moartea sa, în aceasta clădire au funcţionat mai multe instituţii: Primaria (1907-1912), Şcoala profesionala de fete (1912-1916), comandamentul unei divizii (1916-1918), Gimnaziul „Oituz” (1921-1929) s.a. Un timp s-a vorbit despre „ulcelele în galben” ascunse de Borisov şi chiar au existat căutători de comori animaţi de povestile care circulau.

Gheorghe Borisov a rămas în conştiinţa comunităţii ca un „prosper om de faceri şi bun gospodar”.

Casa Borisov-2Casa Borisof sau palatul fostului primar a fost construită pe doua nivele, la sfârşitul secolului XIX-lea, aparţinând eclectismului vremii, prin convieţuirea în armonie elementului neoclasic şi baroc (coloane, frontoane, ancrademente, coloane frontoane, bosaje, elemente decorative la cornişă şi de marcare ale celor două nivele).

Compusă după principiul unei simetrii perfecte, faţada este marcată de corpul principal, cu intrarea principala , de coloane ce susţin deasupra intrării „loggia”.

Este una din primele cladiri civile din sec. XIX-lea cu valoare istorica şi de arhitectură, scăpată de febra demolărilor din perioada comunistă.

Sursa: DJC

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner