1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Un crâmpei din marele război din 1917 Din dragoste pentru staţiune.

Scris de  Administrator 20 Aprilie 2010 Publicat in Turism
Articol citit de 4029 persoane

Prin contraatacuri viguroase, regimentul 15 şi 17 infanterie, întărite cu unităţi de rezervă (batalioanele de vânători de munte) au rezolvat strălucit spărtura făcută în dispozitivul nostru de pe Muntele Măgura-Cireşoaia. Aceste unităţi de vânători de munte au fost înfiinţate la Târgu Neamţ în toamna anului 1916.

 

     În ziua de 8 august 1917 Marele Comandament General a dirijat spre Târgu Ocna aceste forţe armate. Proaspăt înfiinţate, ca după un marş de 145 de km realizat pe căldura lui cuptor (luna august), cu echipamentul de război în spate, mergând fără odihnă şi ajungând a treia zi spre seară în satul Brăteşti-o performanţă neegalată în toată istoria războiului nostru.
     După puţine ore de odihnă, folosint un traseu ocolitor până în satul Cucuieţi, au traversat râul Trotuş prin vad, astfel că la 11 august 1917 orele 17.00 au ajuns în zona satului Bogata. De aici călăuziţi de ciobanul locului Elisei Ursac, pe cărări numai de el ştiute de pe valea Bogatei, batalionul a reuşit să se infiltreze între patrulele de vârf şi grosul trupelor inamice şi atacând prin surprindere, sub comanda Maiorului Virgil Bădulescu până la căderea nopţii.
     Cireşoaia cota 722 fiind principalul bastion al apărării noastre a fost cucerit. Astfel Valea Trotuşului a fost complet eliberată şi salvată.
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic