1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Zona arheologică Titelca Din dragoste pentru staţiune.

Scris de  Administrator 22 Iunie 2008 Publicat in Turism
Articol citit de 5512 persoane

Cetăţuia se află situată pe vârful Titelca la o altitudine de 480m, la obârşia Strigoiul Olarului şi este izolată de pante abrupte, legându-se printr-un înşeuare îngustă de culmea Poiana.

     Fortificarea înălţimii este în primul rând naturală, dar e posibil să fi avut şi palisadă. Este probabil ca această cetăţuie, identificată de unii cercetători cu Utidava, să îndeplinească condiţiile unei aşezări de tip dava, cu acropola pe Titelca şi aşăzări civile şi satelit la Vârful Hăsman, Podei şi Poieni.

Fragmente din Enciclopedia "Valea Trotuşului" de Prof. Corneliu Stoica

Cetatea dacica Utidava

Cetatea dacica Utidava este situata pe dreapta raului Trotus, la 500 m sud-est de orasul Targu Ocna. Se identifica cu asezarea mentionata de Ptolemeu in celebra sa lucrare, "Geographia". A fost denumita de localnici "Titelca din Poiana Chichidaului". Datand din secolele I i.Hr. - I d.Hr., s-a constituit ca un tip de cetatuie getica. Sapaturile efectuate au dus la descoperirea unor locuinte si gropi pentru provizii, iar materialul arheologic recoltat a fost unul bogat: unelte de fier, ceramica lucrata manual sau la roata, figurine din lut ars, margele din pasta de sticla etc. Cetatea dacica Utidava este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

 

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic